ATIK YAĞLARINIZI OKULUMUZA GETİREBİLİRSİNİZ

31.10.2022 94

Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri :

• 1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu yani 15 kişinin bir yılda alması gereken suyu içilmez hale getirir.
  • Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin % 25'ini oluşturmaktadır.
  • Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara sebep olmaktadır.
  • Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir.
  • Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır.
  • Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler.
  • Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.
  • Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar verir.

Kaynak: İNTERNET